Nieuws Carma in krant ‘Gezond Zijn Beter Worden’

Carma in krant ‘Gezond Zijn Beter Worden’

14 september 2023

Christa van Toer is gast in Carma Centrum voor leven met en na kanker:

‘Ik werd getriggerd door de ziekte van mijn partner’

Toen Christa van Toer in 2019 zelf werd getroffen door borstkanker, had ze geen interesse in “Carma Centrum voor leven met en na kanker” in Naaldwijk. Toen vorig jaar bij haar partner echter uitgezaaide prostaatkanker werd ontdekt, zag ze alsnog het persoonlijke belang in van de bijeenkomsten en activiteiten binnen Carma. Inmiddels is Christa regelmatig te gast in het centrum aan de Dijkweg. Ze komt er onder meer voor de fijne gesprekken met lotgenoten én niet te vergeten de gezelligheid.

Christa van Toer (72) is een bekend gezicht in Naaldwijk en haar woonplaats De Lier. De geboren Haagse werkte jarenlang in de detailhandel in het Westland, zoals bij Petri Cadeau en Van Os Lederwaren in Naaldwijk en na haar pensioen nog tweeënhalf jaar bij Lilian Fashion in Wateringen. ‘Ik word dan ook nog regelmatig herkend op straat’, lacht de vlot pratende Christa. ‘Dat is leuk. Ik kom oorspronkelijk uit Den Haag, maar ben met mijn eerste man naar De Lier verhuisd. Ik ben er nooit meer weggegaan. De mentaliteit van het Westland spreekt me aan. Het is een hechte gemeenschap, met veel lieve mensen. Dat wist ik al, maar sinds ik Carma bezoek, heb ik nog veel meer lieve mensen leren kennen. Dan bedoel ik de vaste medewerkers van Carma, de vrijwilligers die hier actief zijn, maar ook de mensen die ik hier tijdens de activiteiten ontmoet.’

Opmerkelijk

Het verhaal van Christa is best opmerkelijk. Ze heeft als het gaat om de ziekte kanker haar portie inmiddels wel in ruime mate op haar pad gehad. Toen ze pas 33 jaar oud was, overleed haar eerste man op 47-jarige leeftijd aan de ziekte. Zelf was ze in 2019 aan de beurt, toen bij haar borstkanker werd geconstateerd. Daar is ze gelukkig vrijwel volledig van hersteld; in februari 2024 volgt haar laatste, hopelijk schone scan. Maar dat is nog niet alles. Medio 2022 werd ook haar huidige levenspartner, met wie ze overigens niet samenwoont, ook nog eens getroffen door het lot: uitgezaaide prostaatkanker. ‘Dat was het moment dat ik alsnog besloot om gebruik te gaan maken van Carma. Tijdens mijn eigen ziekte had ik er geen behoefte aan, ik hoefde die verhalen allemaal niet te horen. Wilde het niet weten. Maar toen mijn partner vorig jaar ziek werd, liep ik vast. Mijn hoofd zat vol met gedachtes en angstgevoelens. Wat moest ik hiermee? Hoe moest het nu verder? Ik besloot deel te nemen aan een naastenbijeenkomst. Hierin komen mensen bij elkaar die een partner, familielid of vriend hebben met kanker. Tijdens deze bijeenkomsten kun je ervaringen delen en (h)erkenning bij elkaar vinden. Dat deed me goed, ik ging met een goed gevoel naar huis. Dat was mijn eerste kennismaking met Carma en dat smaakte zeker naar meer.’

Gezelligheid

Inmiddels zijn we ongeveer een jaar verder en is Christa alleen maar enthousiaster geworden over de vrijwilligers en activiteiten van Carma. Naast nog enkele naastenbijeenkomsten, heeft ze ook al deelgenomen aan de bijeenkomst “Omgaan met angst”, heeft ze een voetreflexmassage gehad die zeker nog een vervolg gaat krijgen, een workshop “brunch maken” gevolgd, een boottocht met haar partner gemaakt én gaat ze starten met enkele lessen Chi Kung. ‘Carma is voor mij meer dan alleen maar diepgaande gesprekken voeren of intensieve trainingen volgen. De gezelligheid is voor mij ook een heel belangrijk aspect van het centrum. Nee, mijn eigen partner heb ik nog niet kunnen overhalen om ook mee te gaan. Ieder maakt zijn eigen keuzes, dat moet ik uiteraard respecteren. Wie weet komt de behoefte nog, net als bij mij. Ik ben in ieder geval blij dat ik zelf heb ontdekt hoe waardevol Carma voor mij kan zijn.’