Nieuws Carma in ‘Gezond Zijn Beter Worden’

Carma in ‘Gezond Zijn Beter Worden’

28 juni 2023

Woensdag 28 juni jl stond er een mooi interview met Kim in ‘Gezond Zijn Beter Worden’
Kim de Niet geniet ondanks ziekte van het leven:
‘Ik maak volop gebruik van de mogelijkheden die Carma mij biedt’
In april van dit jaar voor 100% beroepsmatig afgekeurd, ongeneeslijk ziek met een levensverwachting van ongeveer 5 jaar, diverse lichamelijke klachten en tóch gelukkig zijn: het kán. Dat bewijst Kim de Niet. De 48-jarige Westlandse heeft een knop gevonden om beter om te kunnen gaan met het idee dat het leven soms korter duurt dan we vooraf hoopten. Ze heeft die ontdekt met onder meer de steun van “Carma – centrum voor leven met en na kanker”.
Een vaste gast en deelnemer aan de activiteiten van Carma, zo kunnen we Kim inmiddels wel omschrijven. Nadat ze in eerste instantie de boot nog een beetje afhield, heeft ze sinds augustus 2022 de weg naar Carma aan de Dijkweg in Naaldwijk definitief gevonden. ‘Ik werd in juni 2022 door de artsen eerst verwezen naar een psycholoog’, zegt Kim. ‘Ze vonden dat een goed idee, nadat ik een paar maanden eerder, maart 2022, de diagnose RET-gemuteerde longkanker had gekregen. Een psycholoog zag ik zelf echter niet zo zitten. Ik herinnerde mij toen dat ik bij mijn eerste opname in het Reinier de Graaf een folder van Carma had gekregen. Ik dacht: “Laat ik daar maar eens een kijkje gaan nemen.” Dat heb ik gedaan en daar heb ik zeker geen spijt van. Het heeft mij mentaal en fysiek goed geholpen. Ik heb door de diverse workshops en lotgenotenbijeenkomsten, technieken aangeleerd om anders met mijn ziekte om te gaan en om de fysieke pijn – bijvoorbeeld door anders te ademen – te verminderen. Mede daardoor geniet ik nog van het leven.’
Zeldzaam
Kim is een van slechts 5 tot 10 Nederlanders die jaarlijks worden getroffen door deze zeldzame, DNA-gerelateerde vorm van longkanker. Pure pech. ‘We dachten vorig jaar eerst aan corona, maar de klachten, zoals benauwdheid, hielden aan’, blikt Kim terug op die eerste onzekere fase. ‘Na een onderzoek bleek het foute boel. Je leven staat helemaal op de kop wanneer je hoort dat je een ongeneeslijke ziekte hebt. In december ging het heel slecht, ik kreeg bestralingen. Dat is echt slopend. Nu proberen we de tumoren onder controle te houden met pillen. Dat is minder zwaar, al zijn er altijd bijwerkingen: een droge mond, droge slijmvliezen en vermoeidheid. Dat laatste heeft ertoe geleid dat ik sinds april 2023 volledig ben afgekeurd als klinisch chemisch analist in het Reinier de Graaf. Daar wilde ik eerst niets van weten: ik ben iemand voor wie werk en een carrière best belangrijk waren. Maar met de hulp en adviezen van Carma, zowel psychisch als juridisch, heb ik besloten dat het toch beter is om te stoppen. Nu heb ik er vrede mee. Mijn werkzame leven is voorbij en dat voelt goed.’
Verandering
Net als bij veel andere mensen, heeft de ziekte ook bij Kim een bewustzijnsverandering teweeg gebracht. Ze legt uit: ‘Ik was druk, werkte 32 uur per week, was ambitieus, op mijn vrije dag het huis aan kant maken et cetera. Nu heb ik ontdekt dat het leven ook iets minder hectisch en veel relaxter kan. Ik ben meer aan mezelf gaan denken. Neem nu de massages die ik binnen Carma krijg. Ik ontvang o.a. voetreflexmassages, stoelmassages en adem- en ontspanningslessen. Dat is heerlijk ontspannend en goed voor het lichaam. Nu denk ik: “Kim, waarom heb je dit soort dingen niet gedaan toen je nog gezond was?” Dat blijft een vreemd fenomeen: mensen veranderen pas als er iets ernstigs gebeurt. Maar goed, ik ben blij dat ik nu in ieder geval de stap naar Carma heb gezet. De contacten, de 40-ers en 50-ers lotgenotenbijeenkomsten, de gesprekken et cetera maken dat ik mede daardoor over het algemeen goed in mijn vel zit. Dat gun ik iedereen. Dus schroom niet om ook eens binnen te lopen als je te maken krijgt met deze ziekte.’
Wil jij meer weten over Carma? Bel ons op tel 06 14237791 en we vertellen je graag over de mogelijkheden die we bieden of mail naar info@carmacentrum.nl.