Scholenproject

Scholenproject

1 op de 2 mensen krijgt kanker in zijn of haar leven. Bijna iedereen kent ook wel iemand in zijn of haar omgeving die ziek is (geweest). Wat doet het met kinderen als zij met kanker te maken krijgen? Hoe voelt het als er mee gescholden wordt? Zijn er kinderen in de klas die er mee te maken hebben en er over willen vertellen?

Het doel van deze presentatie is dat het woord kanker met kinderen bespreekbaar wordt gemaakt. Waar kunnen kinderen naar toe als ze vragen of problemen hebben? Hoe laat je de kinderen bewust worden van kanker als dit wordt gebruikt als scheldwoord?
Onze gastlessen voor groep 7 en 8 worden gegeven op een interactieve en luchtige manier. Tijdens onze presentatie is er ruimte om te praten over kanker en staan wij open voor vragen.
Carma is er voor iedereen en daarom wordt er ook aandacht besteed aan de mogelijkheden voor ondersteuning van kinderen en tieners bij Carma KidsClub en Young Carma.

De presentatie duurt 45 minuten en wordt gegeven door Diane van Lier (ondersteuningsconsulent bij Carma) en Ingrid de Hoog (gastvrouw bij Carma en pedagogisch medewerker bij Kwest).

Leerkrachten en directeuren van Westlandse basisscholen die geïnteresseerd zijn kunnen ons bereiken via: diane@carmacentrum.nl of telefonisch op 06 24540197

Reviews

 

Prins Willem Alexander – ‘s-Gravenzande groep 7

Vanmorgen zijn drie vrouwen komen vertellen over Carma. De kinderen hadden er nog niet van gehoord.
Er zijn wel een hoop kinderen in de klas die mensen kennen in hun omgeving met kanker. 
Het was best emotioneel voor sommige kinderen en de juffen, maar de sfeer was goed, zodat dit er ook kon en mocht zijn.
Iedereen luisterde aandachtig naar de informatie en ook was het goed dat de ziekte gewoon bij naam genoemd kon worden. Veel kinderen vonden dit wel lastig.
Er was ruimte voor vragen.
De uitleg over het centrum was duidelijk en als je hier naartoe wilt, dat je dan kunt mailen. 
Er zijn folders uitgedeeld en die hangen in de klas. Dan kunnen kinderen zelf nog eens kijken of het meenemen naar huis. 
Veel succes met jullie centrum. Fijn dat er kinderen even kunnen ontspannen bij jullie.

 

Rehoboth – Naaldijk groep 8

Het was heel fijn om een organisatie als Carma bij ons in de klas te hebben. Veel kinderen krijgen namelijk thuis of in hun omgeving te maken met de ziekte kanker. Ook was het heel fijn om, zeker voor beginnende pubers, te horen wat het doet met iemand als je met het woord kanker scheldt. Dit i.c.m. het goede doelen project van Team Westland in dezelfde periode maakt dat we als school hier uitgebreid bij stil konden staan. Het was een leerzame en nuttig bezoek en we zouden de presentatie van Carma zeker aan andere scholen kunnen adviseren.  

 

Prins Willem Alexander – s’Gravenzande

Jullie les kwam bij ons op het moment dat net de vader van leerling overleden was. Wat speelde jullie hier goed op in. Jullie gingen de les geven, zoals gepland en lieten het geheel uit de leerling zelf komen. De kinderen waren erg betrokken bij de les. Ze begrepen helemaal hoe het scheldwoord over kan komen bij mensen. Ook na de les was er genoeg tijd om door te praten. De kinderen waren zeer betrokken en ik vind het een aanrader voor alle groepen 7/ 8. Wij willen de les volgend jaar bij de groepen 7 op laten nemen, zodat alle kinderen bekend zijn met kanker als scheldwoord en wat dit met mensen/ kinderen doet.

 

De Diamant – Locatie Hoge Woerd Naaldwijk

Groep Wolven: De klas vond het erg interessant en waren open in de (hoeveelheid) vragen aan de twee dames. Nagenoeg iedereen was open en eerlijk, dus dat hadden de begeleiders van Carma dus goed voor elkaar.
Persoonlijk had ik graag gezien dat ze iets meer ingegaan hadden op het schelden en waarom dat dus niet kan. Voor mijn gevoel is dit onderwerp te weinig besproken. Het onderwerp vonden de kinderen erg interessant en de begeleiding was erg goed. Wat vooral positief was dat ze heel goed ingingen op de vragen en voorbeelden, waardoor het een levendig verhaal was voor de groep. Wellicht dat dit vervolgens tijd technisch dus ook de oorzaak van de mindere behandeling van het schelden zelf.

Groep Poema’s: Mijn groep vond het interessant en ze wilden continu hun eigen verhalen vertellen. Ook stelden ze vragen. De dames gingen hier goed op in. Ze mochten naar mijn idee iets meer aan hun eigen plan vasthouden. Onze jongens kunnen namelijk bezig blijven. Aan de andere kant is wel ieder kind gehoord en gezien.
De aangeboden informatie vond ik prima, PowerPoint ook precies lang genoeg. De dames waren heel aardig, toegankelijk en vertelden duidelijk hun verhaal. Fijn dat ze er waren.

 

De Hofvilla -Wateringen

De lessen vonden wij als leerkrachten erg krachtig. De leerlingen waren erg betrokken en ik weet zeker dat het indruk maakte. Dit schooljaar zijn jullie bij de groepen 7/8 geweest.

Wij hebben nu voor de tweede keer de voorlichting gehad, nu in groep 7. De kinderen zijn erg betrokken en komen ook met verhalen over wat zij hebben meegemaakt. Door deze voorlichting leren wij als juffen de kinderen hierover beter kennen en worden ze zich ook bewuster van het woord kanker in het dagelijks leven.

 

De Diamant – locatie Sint Martinusstraat Naaldwijk

Ingrid en Diane hebben op SBO de Diamant locatie SMS in vier verschillende groepen voorlichting gegeven namens Carma. Wij hebben onze groepen hiervoor aangemeld, omdat het schelden met kanker soms voorkomt en de kinderen het lastig vinden in te schatten dat dit heel kwetsend is. Ingrid en Diane zijn twee lieve en betrokken vrouwen die ook veel oog hebben voor de kinderen. Zij hebben de kinderen op een duidelijke manier verteld wat kanker is, wat schelden met kanker doet en wat Carma voor mensen kan betekenen. Ingrid en Diane, enorm bedankt voor jullie betrokkenheid, deskundigheid en duidelijkheid. Ook de wijze waarop jullie daarna nog individuele leerlingen benaderd hebben in verband met een familielid die kanker heeft, was heel prettig. Deze twee meiden mochten nog even mee naar het inloophuis en kregen een mooie troostdeken voor zichzelf en voor hun oma/moeder. De kinderen hebben er veel van geleerd en we hopen jullie de komende jaren terug te zien.

 

De Blinkerd – Monster

Wat een waardevolle les hebben jullie gegeven. Nogmaals dank hiervoor!
Wat fijn dat ….. nog een dekentje uit mocht zoeken. Dit zal hij zeker als troostend ervaren. Hij laat regelmatig weten dat hij het er lastig mee heeft.