Nieuws Lees hier het artikel van gastvrouw Astrid in Het Hele Westland

Lees hier het artikel van gastvrouw Astrid in Het Hele Westland

12 oktober 2022

Het Hele Westland woensdag 12 oktober 2022: Eén van de toppers van Team Carma aan het woord

Pijlers van de samenleving: “Het gaat natuurlijk ergens over.”

Astrid van Nobelen (53) werkt als vrijwilliger bij Carma, een plek voor mensen die getroffen zijn door kanker en hun naasten. “Ik ben van mening dat, als iedereen wat voor een ander doet, het vanzelf wel goed komt in de wereld.”

Geschreven door Linda van der Klooster

Astrid van Nobelen is gastvrouw bij Carma in Naaldwijk. “We zijn verbonden aan brancheorganisatie IPSO, centra voor leven met en na kanker”, legt ze uit. “Er zijn centra zoals Carma door het hele land. Het doel is om de kwaliteit van het leven van mensen met kanker en hun naasten zo goed mogelijk te handhaven of te verbeteren.”

Carma is een laagdrempelige ontmoetingsplek. “Een afspraak is niet nodig. Ook een verwijzing hoeft niet en in de meeste gevallen zijn er geen kosten aan verbonden. Je kan er een goed gesprek krijgen en ondersteuning in de breedste zin van het woord.”

Het aanbod is divers. “Van informatie- en lotgenotenbijeenkomsten tot een-op-een-gesprekken en van wandelingen en creatieve workshops tot massages en klankschalensessies. “Ik was verrast hoeveel maatwerk er geboden wordt voor mensen met kanker. Voor mannen, vrouwen en kinderen en hun ouders.”

Wandelgroep

Bij Carma krijgen vrijwilligers de rol die bij ze past. “Organiseren van activiteiten, aanwezig zijn, maar ook ondersteunen in het ziekenhuis, bijvoorbeeld bij mensen die chemo ondergaan. Je kan dus echt in de rol groeien die jou het beste past.”

Astrid is overal inzetbaar, maar ze ondersteunt vooral op vrijdagochtend bij de mannenclub en ze doet de wandelgroep. “Dan wandel ik even mee met de mensen in de natuur, meestal in het Prinsenbos. Bij wandelen kijk je elkaar niet aan en dat vinden mensen vaak een fijne manier van communiceren. Door te wandelen in de natuur komen gedachten en gevoelens in beweging.”

Astrid is gemiddeld twee dagdelen per maand inzetbaar. “Naast mijn job is dit voor mij het maximaal haalbare. Voor Carma is dit het minimale, dus als je vaker komt, zijn ze daar alleen maar blij mee.”

Paplepel

Astrid doet al bijna haar hele leven vrijwilligerswerk. “Dat is hoe ik ben opgevoed door mijn ouders. En voorgeleefd. Mijn vader is helaas in het voorjaar overleden. Hij mocht 93 worden. Hij is ooit geridderd voor zijn vrijwilligerswerk. Ik ben trots op hem en wat hij me heeft geleerd. Je leeft niet voor jezelf alleen, dat is mij met de paplepel ingegoten. Zo ben ik 35 jaar actief geweest binnen de Ontmoetingskerk, voornamelijk in het jeugdwerk. Ik ben van mening dat, als iedereen wat voor een ander doet, het vanzelf wel goed komt in de wereld.”

Vrijwilligerswerk is een belangrijke pilaar die veel waarde geeft aan Astrids leven. “Dat wil ik ook voorleven aan mijn eigen kinderen. Dat leg je niet op als ouder, dat komt uit henzelf, maar zo werken systemen. Je waardes geef je door.”

Passend

In 2020 heeft Astrid haar coachopleiding afgerond. “Kort daarna kwam ik in contact met de coördinator van Carma. Zij vertelde over haar werkzaamheden en ik ging aan. “Actief luisteren, ondersteunen, meelopen met mensen. Het leek me een passende vrijwilligersbaan. Na een ochtend inkijken wist ik het zeker.”

Astrid vindt het mooi dat Carma een professionele instelling is. “Je krijgt door IPSO een basistraining aangeboden van drie dagen. Daarin krijg je inzicht in jouw rol als gastvrouw of -heer en je krijgt gereedschappen aangeboden om die rol in te vullen. Je leert ook communiceren in diverse stijlen. Je oefent met rollenspelen en je krijgt feedback. Ook leer je over de fases van kanker die iemand doorloopt en welke verwerkingsprosessen er om de hoek komen kijken. Daar heb ik zelf heel veel aan gehad.”

Ingrijpend

Regelmatig hoort Astrid tijdens haar vrijwilligerswerk ingrijpende verhalen. “Het gaat natuurlijk ergens over. Je geeft emotioneel steun aan mensen die in een lastige, onzekere en zorgelijke fase van hun leven zitten. Na een inloopochtend hebben we met de vrijwilligers dan ook een nazit. Praten over hoe het is gegaan en onderlinge ondersteuning. Ook hebben we jaarlijks een paar intervisiesessies. Dat vind ik prettig. Mooi aan deze club vind ik dat je ook wel feedback van elkaar krijg. Dat houdt mij scherp. In die zin zorgen we goed voor elkaar.”

Astrid vindt dit vrijwilligerswerk erg bij zichzelf passen. “Warmte en aandacht geven. Ik ben een mensenmens en ik ben betrokken bij de doelgroep. Ik vind het een cadeau als een gast me bedankt voor het fijne gesprek. Dat noem ik zingeving.”

Heb jij belangstelling voor vrijwilligerswerk bij Carma? Mail ons op info@carmacentrum.nl of bel tel 06 14237791 en we spreken je graag!

Foto: Wolfgang van der Hoek