Nieuws Carma in krant ‘Gezond Zijn Beter Worden’

Carma in krant ‘Gezond Zijn Beter Worden’

9 november 2023

Angelique Brederoo maakte door ziekte kennis met Carma: ‘Neem iemand mee als de drempel hoog is’

De drempel was best hoog, zo geeft ze eerlijk toe. Maar toen Angelique Brederoo (47, Naaldwijk) tijdens een open dag in augustus van dit jaar dan eindelijk binnenstapte bij “Carma- centrum voor leven met en na kanker” voelde dat direct aan als een warm bad. Inmiddels is ze regelmatig te gast tijdens de gesprekken en activiteiten die er in Naaldwijk en omgeving plaatsvinden.

Het leven van Angelique en haar man stond en staat het afgelopen jaar flink op de kop. Allereerst was daar de zorg om hun zoon, die bij een onschuldig lijkende operatie na een elleboogbreuk tegen de nodige complicaties opliep en veel ziekenhuisbezoeken moest afleggen. Toen Angelique begin 2023 ook nog eens persoonlijk werd geconfronteerd met een ernstige ziekte (borstkanker), werd haar veerkracht wel heel erg op de proef gesteld. Angelique: ‘Ik belandde in een soort rollercoaster, zo omschrijf ik het maar. Zeker die eerste weken na de diagnose waren erg spannend: had ik uitzaaiingen? Na een gesprek met de chirurg, waarin ik het behandelplan te horen kreeg, veranderde dat. Toen werd de spanning omgezet in daadkracht. Ik ging ervoor, nam een voorbeeld aan mijn zoon, die ook dapper was geweest. Nu was het mijn beurt om strijdbaar te zijn. Inmiddels heb ik diverse chemo’s, bestralingen en een operatie achter de rug. Tot april 2024 slik ik nog chemotabletten vanwege een resterend kruimeltje tumor, dat na de chemo al operatief is verwijderd. Daarna gaat de vlag uit. Al voel ik mij momenteel al best goed. Dat komt mede doordat ik Carma heb ontdekt in augustus.’

Juiste toon

Voordat Angelique bij Carma terecht kwam, had ze min of meer bij toeval al gemerkt hoe belangrijk een gesprek over haar ziekte kan zijn. ‘Ik ontmoette deze zomer in de Hema en op het strand twee vrouwen die mij zomaar aanspraken’, aldus de Westlandse. ‘Door de chemomutsjes die ik droeg zagen ze dat ik ziek was. Zelf hadden ze ook kanker gehad, zo bleek. Het waren twee fijne gesprekken, die mij het inzicht gaven dat erover praten met anderen goed voor mij was. Toen dacht ik: waarom niet naar Carma? Ik had gezien dat er een open dag zou zijn in augustus en vroeg aan mijn man om hij met mij mee wilde. Dat deed hij. Vanaf het eerste moment dat ik binnenkwam voelde het goed. De vrijwilliger sloeg de juiste toon aan, stelde de juiste vragen. Ik heb mij vervolgens thuis online ingeschreven voor een eerste bijeenkomst. Toen werd ik gebeld of ik behoefte had aan een één-op-één gesprek. Dat heb ik gedaan, waarna ik direct aansloot bij het koffie-uurtje. Ik heb daarna al enkele keren deelgenomen aan activiteiten en informatie- en lotgenotenbijeenkomsten. Dan moet je denken aan workshops als ‘Borstkanker en angst’, ‘Werk en kanker’, Voeding en kanker’, een voetreflexmassage gehad. Voor mij is het ontzettend waardevol gebleken. Het is zeker niet alleen maar zwaar, er wordt ook genoeg gelachen hoor. Alles mag er zijn: een lach én een traan. Maar het is fijn dat je gedachten en gevoelens met elkaar kan delen die je misschien met anderen minder snel deelt. Dat verlicht.’

Spannend

Vanuit eigen ervaring kan Angelique zich natuurlijk goed voorstellen dat een eerste bezoekje best spannend kan zijn. ‘Vind je het daarom moeilijk om alleen naar binnen te stappen?’ zegt ze, ‘neem dan je partner of een vriend of vriendin mee. Dat maakt het iets gemakkelijker. Of stuur mij een berichtje via Facebook, dan ga ik met je mee. Want het zou zonde zijn als je pas heel laat ontdekt hoe waardevol Carma voor jou of je familie kan zijn, mocht je onverhoopt getroffen worden door deze ziekte.’