Nieuws Carma in de krant ‘Gezond Zijn Beter Worden’

Carma in de krant ‘Gezond Zijn Beter Worden’

11 april 2024

Lees hier het interview met Wendy Stuijfzand in de krant Gezond Zijn Beter Worden:

Wendy Stuijfzand kent beide zijden van de Carma-medaille

Carma centrum voor leven met en na kanker is inmiddels niet meer weg te denken uit de Westlandse samenleving. Maandelijks zetten tientallen vrijwilligers zich in om activiteiten te organiseren voor mensen die ofwel zelf getroffen zijn door kanker, een partner met kanker hebben óf nabestaande zijn van iemand met kanker. Een ‘dubbelrol’ is ook mogelijk: na zelf tweemaal te zijn geconfronteerd met kanker én deelnemer te zijn geweest aan de bijeenkomsten van Carma, is Wendy Stuijfzand nu zelf actief als vrijwilliger. ‘Het is fijn om voor anderen iets te kunnen betekenen’.

Wendy is sinds februari 2023 gastvrouw bij Carma centrum voor leven met en na kanker. Specifieker gezegd: samen met nog een andere gastvrouw begeleidt zij bijeenkomsten van borstkankerlotgenoten. ‘Dat doen we één keer per maand’, aldus de goedlachse en openhartige Wendy. Wat ze terug krijgt van de gasten, is dat ze in een veilige omgeving hun verhaal, gevoelens en gedachten kunnen delen. Er is veel erkenning, waardoor ze zich begrepen en niet alleen voelen. ‘Soms is een luisterend oor genoeg en soms worden er tips met elkaar gedeeld wanneer iemand ergens tegenaan loopt. Deze bijeenkomsten zijn erg waardevol.’ Wendy is overigens ook actief als gastvrouw bij andere activiteiten binnen Carma.

Trainingen

Voordat de 46-jarige Wendy bij Carma als vrijwilliger aan de slag ging, kreeg ze twee trainingen, met name gericht op wat voor soort gesprekken je kunt verwachten met gasten met kanker en de emoties die daarbij om de hoek kunnen komen kijken. ‘Niet alleen de emoties van de gasten, maar ook die van jezelf’, zegt Wendy in de sfeervolle tuinkamer van Carma aan de Dijkweg in Naaldwijk. ‘Dat is natuurlijk goed, je wordt als vrijwilliger dus zeker niet in het diepe gegooid. Voor mij als gastvrouw is het belangrijk dat mensen zichzelf kunnen zijn, zich durven openen en veilig voelen. Ik vind het zeker fijn dat ik de stap heb gezet om dit werk te gaan doen. Voor mij is een vaste baan te vermoeiend geworden na mijn eigen ziekte, maar dit is goed te doen. Het is fijn om als ervaringsdeskundige een luisterend oor te kunnen bieden.’

Borstkanker

Het leven van Wendy werd al twee keer ruw verstoord door de ziekte borstkanker. Zowel in 2012 en 2016 werd de in Wateringen woonachtige Wendy getroffen door de ziekte. ‘Je wereld staat natuurlijk op zijn kop, dat kan je je voorstellen. Het voelde ook heel onwerkelijk. Zeker in het begin vond ik het lastig om de woorden uit te spreken: “ik heb kanker”. Dat moet je echt leren. Carma kan daar zeker een rol in spelen. Ik kreeg zelf pas in 2020, een paar jaar na mijn tweede diagnose dus, in coronatijd behoefte om mijn gevoelens met anderen te delen. Ik kende Carma vanuit de media en trok aan de bel. Waarom? Alles ging in die periode op slot en ik zat met mijn dochter alleen thuis. Ik miste in die periode het contact met anderen, zeker ook met een lotgenotenvriendin die ik in mijn revalidatieperiode had leren kennen en met wie ik goed over onze ziekte kon praten. De lotgenotenbijeenkomsten bij Carma gingen destijds nog online, maar dat vond ik geen probleem. Zo kon ik in de avonduren gewoon deelnemen aan de digitale bijeenkomsten. Twee jaar later spoorde vrijwilliger Esther Kouwenhoven mij aan om óók vrijwilliger te worden bij Carma. Daar ben ik op ingegaan. Gelukkig wel, want het geeft mij veel voldoening.’

Heb jij ook belangstelling voor vrijwilligerswerk bij Carma? Stuur een mail naar info@carmacentrum.nl en we spreken je graag.